sprawdzcie
lexi: 2k2+(2k+2)2=(2k+4)2 4k2+4k2+8k+4=4k2+16k+16 4k2+4k2+8k-4k2-16k=16-4
4k2+4K2+8k-4k2-16k=12 4k2-8k=12 proszę aby ktoś sprawdził czy dobrze
rozwiązałam,tylko w ostatnim równaniu trzeba jeszcze obliczyc niewiadomą k żeby były
kolejne liczby parzyste, a mi coś wychodzą nieparzyste
19 lut 17:16
Mickej: jeżeli to są kolejne etapy rozwiązywania to już w drogim masz błąd złe przepisałeś ma być
2k2+4k2+8k+4=4k2+16k+16
19 lut 17:19
Mickej: a jesli podasz treść zadania to spróbuje rozwiązać i wytłumaczyć
19 lut 17:22
Bogdan:
Pewnie chodzi o trójkąt prostokątny, którego boki wyrażają się kolejnymi parzystymi
liczbami naturalnymi. Czy tak?
19 lut 17:25
Eta:
Witam !
Jest ok! teraz rozwiąż to równanie z k
4k2 -8k - 12=0 /: 4
k2 - 2k - 3=0
wyidzie Ci k= 3 drugie k -- odrzucamy bo k€N
trraz te kolejne liczby to:
2*3= 6 2*3+2 = 8 i 2*3+4= 12
Nie wiem jaka jest treść zadania? domyślam się tylko!
19 lut 17:25
19 lut 17:26
lexi: mam wyznaczyc długośc boków trójkata prostokatnego ,wiedząc że są one kolejnymi liczbami
parzystymi
19 lut 17:29
lexi: własnie z tym równaniem coś mi nie wychodzi bo wychodzą mi liczby nieparzyste
19 lut 17:30
Eta: No to już Ci napisałam

tylko oczywiście że : 2*3 +4 = 10 ( sorry

Sprawdzamy:
10 -- przeciwprostokątna 6 i 8 --- przyprostokatne
czyli z tw> Pitagorasa: 100 = 36 + 64
19 lut 17:33
Eta:
Jakie nieparzyste? wysło k= 3
a te długości boków to: 2k, 2k+2 2k+4
podstawiając za k = 3
masz 6 8 i 10 i sprawdzenie tez Ci podałam!
Wszystko jest ok!
19 lut 17:35
lexi: ok. już wiem co żle zrobiłam mi cały czas wychodziło3 i5 niewiem dlaczego super
,dzięki.miłego wieczorku życzę!
19 lut 17:41