prosze o pomoc, chciałbym sprawwdzić czy dobrze zrobiłem to zadanie
bobi: Paweł zapytał Jurka ile ma lat. Jurek odp: "terraz mam 2 razy więcej lat niz miałeś Ty,
gdy ja byłem w Twoim wieku" , gdy Ty będziesz w moim wieku, będziemy miec 63 lata. Ile
ma lat jeden i drugi

Obliczyłem to zadanie ale nie wiem czy dobrze prosze o pomoc
19 lut 17:08
bobi: mój wynik to Paweł 21 lat a Jurek 42
19 lut 18:38
Mariusz: właśnie mi też tak wyszło ale to jest źle, musze jeszcze chwile sie zastanowić
19 lut 18:51
Tomek: 27 Jurek 18 Pawel
Napisze wam zaraz wyliczenia
19 lut 18:55
Mariusz: już wiem,
z- różnica wieku
x-wiek Pawła
y- wiek Jurka
y= 2(x-z)
x+y+3z=63
x+z=y
2y+z=63
x+z=2x-2z
x=3z
4z=y
9z = 63
z=7
y=28
x =21
19 lut 19:02
Tomek2: To jest tez chyba zle moj immienniku .
Bo :terraz mam 2 razy więcej lat niz miałeś Ty,
gdy ja byłem w Twoim wieku"
Wychodzi ze teraz ma 27 wedlug ciebie
A gdy byl w wieku 18lat Pawel mial 9 wiec 27 to 3x 9 a nie 2x
19 lut 19:02
Tomek2: Mariusz wyliczyl odpowiednio
19 lut 19:04
bobi: dzięki wielki koledzy
19 lut 19:08