SREDNIA< PRAWDOPODOBIENSTWO
31kinga!: zrobiono badania, na temat liczby osób jadacych w samochodach osobowych w godzinach
popoludniowych , w kierunku centrum. WYBIKI BADAN PRZEDSTAWIONE SA NA DIAGRAMIE :
1 osoba = 30%, 2 osoby=25%, 3 osoby=22%, 4 osoby=15%, 5 osób=8%.
*OBLICZ ŚREDNIĄ LICZBĘ OSÓB JADACYCH W SAMOCHODZIE OSOBOWYM W GODZINACH POPOLUDNIOWYCH W
KIERUNKU CNRT
*PRAWDOPODOBIEŃSTWO , ŻE W LOSOWO WYBRANYM SAMOCHODZIE OSOBOWYM BYŁY WIĘCEJ NIŻ 3 OSOBY
*WIEDZAC, ZE SAMOCHODÓW OSOBOWYCH, W KTÓRYCH BYŁY 4 OSOBY, zaobserwowno o 350 wiecej, niż
samochodów, w których było 5 osób. OBLICZ, ILE WSZYSTKICH SAMOCHODÓW BYŁO OBSERWOWANYCH
W TRAKCIE BADAŃ.
19 lut 17:07
tim: * Zakładamy, że było 100 samochodów i liczymy średnią.
1 * 30 + 2 * 25 + 3 * 22 + 4 * 15 + 5 * 8 = 246ludzi
Dzielimy przez liczbę aut.
246ludzi
________ = 2,46 osoby/auto
100 aut
* Mamy 100 aut. A więcej niż 3 osoby siedzą w (15 + 8) 22 autach. Prawdopodobieństwo jest
22/100 czyli 22%. Tak przynajmniej mi się wydaje.
* 4 osoby - 15%
5 osób - 8%
różnica: 7%
różnica osób: 350, a więc
7% - 350
100% - x
x = 100 * 350 / 7 = 5000
Obserwowanych było 5000 aut.
20 lut 18:45