matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż
domi:
wykaż że wyrażenie sin
4
α−cos
4
α−sin
2
α+cos
2
α jest równe zeru dla dowolnego
2 kwi 15:18
M:
21 mar 06:04
:
sin
4
α−cos
4
α−sin
2
α+cos
2
α=(sin
2
α+cos
2
α)(sin
2
α−cos
2
α)−sin
2
α+cos
2
α= =(1)(sin
2
α−cos
2
α)−sin
2
α+cos
2
α=sin
2
α−cos
2
α−sin
2
α+cos
2
α=0
21 mar 08:09