matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
klara:
miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby −6 i 1. oblicz wartość wyrażenia: 3*f(94) / f(−24)=
2 kwi 15:07
Trivial:
f(x) = a(x−x
1
)(x−x
2
)
f(94)
a(94+6)(94−1)
3*
= 3*
= ...
f(−24)
a(−24+6)(−24−1)
2 kwi 15:09