FUNKCJA KWADRATOWA
31kinga!: funkcja kwadratowa y=f(x) jest rosnaca w przedziale (-∞, -3> i malejąca w przedziale <-3,
+∞). Funcka ma jedno miejsce zerowe, a dla argumentu (-7) przyjmuje wartość (-8). Wynacz
wzór ogólny funkji f.
19 lut 16:37
Mickej: juz podaje jak to zrobić
19 lut 16:59
31kinga!: okiii

bo z funkcjami u mnie ciezko
19 lut 16:59
Mickej: a więc tak z faktu że funkcja kwadratowa y=f(x) jest rosnaca w przedziale (-
∞, -3> i
malejąca w przedziale <-3,+
∞). wnioskujemy że wierzchołek funkcji tak zwane p=-3

następnie z faktu
Funkcja ma jedno miejsce zerowe wnioskujemy ze drugi wierzchołek q=0 wiec możemy to
zapisać w takiej postaci
f(x)=a(x-p)
2+q
fx)=a(x+3)
2+0
f(-7)=-8
-8=a(-7+3)
2
-8=16a
a=-1\2 prosze
19 lut 17:03
Mickej: jeśli czegoś nie rozumiesz to ci wytłumaczę Jeszce
19 lut 17:04
31kinga!: a wieć f(x)=-1/2+b ?
19 lut 17:17
31kinga!: -1/2a+b ?
19 lut 17:18
31kinga!: f(x)=i1/2x+b o! tak chcialam zapisac ^^
19 lut 17:19
Mickej: f(x)=(-1\2)x
2-3x-(9/2)
19 lut 17:27