Grzegorz: Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C mając
dane A=(−4,1), B=(0,5) i C=(2,−2)
Rozwiąż równanie:
2 kwi 14:46
dazy: Rozwiązanie równania:
mnozymy na krzyż
3(2x−1)=5(x+2)
6x−3=5x+10
6x−5x=10+3
x=13
2 kwi 14:55
dazy: Wyznaczam równanie prostej AB:
y = ax + b
1 = −4a + b
5 = 0*a + b
b = 5
teraz b=5 podstawiamy do pierwszego równania:
1 = − 4a + 5
4a = 5 − 1 = 4
a = 1
prosta AB ma równanie:
y = x + 5
Wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka C jest prostą prostopadą do prostej AB
y= a1 x + b1
a1= −a
a1=−1
y = − x + b1
C = ( 2; −2), a więc:
−2 = − 2 + b1
b1 = −2 + 2 = 0
podstawiamy i mamy równanie prostej wychodzącej z wierzchołka C, prostopadłej do AB
y = − x
2 kwi 15:05
Grzegorz: dziękuję
2 kwi 15:17