Grzegorz: wyrażenie (x−1)(x+2)(x−2) przedstawia wielomian:
a. x3+2x2−4x−4
b.x3+2x2−2x−2
c.X3−x2−4x+4
d. x3+x2+x+4
Pierwiastkami całkowitymi równania x3+x2−4x−4=0 są:
a. −1,1,4
b.−2,−1,1
c.−2,−1,2
d.−1.1.2
W ciągu arytmetycznym 5,2,−1,−4,−7.... mamy:
a. a1=−7 i r=−3
b.a1=5 i r=3
c.a1=−7 i r=3
d. a1=5 i r=−3
Który z podanych ciągów jesy ciągiem geometrycznym:
a. 1,2,3,4...
b.3,9,27,81
c.0,3,−9,27..
d.−3,0,3,6...
Suma pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego w którym a1=1 i q=2 wynosi:
a. S5=1
b.S5=11
c.S5=21
d.S5=31
2 kwi 14:23
dazy: c
c
d
c
d
2 kwi 14:31
dazy: oj sorki literówkę zrobiłam, poprawiam:
1)c
2)2
3)d
4)b
5)d
2 kwi 14:33
Grzegorz: dzięki wielkie po 10 latach powróciłem do szkoły i mam kłopoty z matematyką
2 kwi 14:34
dazy: drobiazg, tam przy drugim zadaniu jest odpowiedź c, bo widzę, że znowu literówkę zrobiłam heh
2 kwi 14:35