Plissss.. Pomocy !!!!!!!
violet: Dane są równania dwóch boków równoległoboku: x−3y−1=0, 3x−4y+2=0 oraz równanie przekątnej
x+2y−6=0. Wyznacz współrzędne wierzchołków równoległoboku i oblicz jego pole.
Szymon: Współrzędne wierzchołka A to punkt przecięcia prostych tworzących jego boki.
Rozwiązujesz układ równań:
5y=−5
A=(−2,−1)
Współrzędne wierzchołków B i C to punkty przecięcia prostych tworzących boki równoległoboku, z
jego przekątnymi.
B:
x=6−2y
6−2y−3y−1=0
−5y=5
B=(4,−1)
C:
18−6y−4y+2=0
−10y=−16
C=(2,8;1,6)
Teraz warto wykonać rysunek pomocniczy.
Punkty A i B mają wspólne współrzędne y, więc punkty C i D muszą także posiadać takie same
współrzędne y. Z tego wynika, że y
D=1,6. Aby wyznaczyć X
D, wystarczy przesunąć X
A o
wektor równy przesunięciu pomiędzy X
B i X
C. Współrzędne tego punktu wynoszą więc
D=(−3,2;1,6}.