równanie kwadratowe, kto pomoże
Piotras: −3(x−1)2+5=0
2 kwi 14:09
ukasz: −3(x2 − 2x + 1) + 5 = 0
−3x2 +6x − 3 + 5 = 0
−3x2 +6x + 2 = 0
Delte już dasz radę obliczyc..
2 kwi 14:10
Piotras: Deltę dam radę ale jak wyznaczyć miejsca zerowe?
2 kwi 14:13
2 kwi 14:14
ukasz: tak jak morfepl mówi
2 kwi 14:17
Piotras: ok, delta mi wyszła 50, to jak wyliczyć miejsca zerowe

skoro muszę wyliczyć
√50
2 kwi 14:22
ICSP: a po co go wyliczać? Po prostu go wstaw.
Pamiętaj tylko o tym ze √50 = 5√2
2 kwi 14:22
morfepl: a delta nie jest równa 50 tylko 60
√Δ=2√15
2 kwi 14:24
Piotras: no okok, wielkie dzięki, pozdro
2 kwi 14:24