jeśli możecie proszę pomóżcie
jeśli możecie proszę pomóżcie: Sporządź wykres funkcji liniowej y=−4x+3
a) oblicz miejsce zerowe podanej funkcji,
b) sprawdź rachunkiem czy punkt D(1;−3) należy do wykresu funkcji
c) dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie a dla jakich ujemne,
d) zbadaj monotoniczność funkcji
2 kwi 14:07
ukasz: x = 0, y=−4*0 + 3
x=1, y=−4*1 + 3 i obliczasz IGREKI, rysujesz prostą..
Miejsca zerowe:
f(0)= −4*0 + 3
b)
x y
d(1;−3) y = −4*1 + 3, jak y wyjdzie −3 to punkt należy
c) f(x) > 0 ⇔ −4x + 3 > 0
f(x) < 0 ⇔ −4x + 3 < 0
d) Funkcja f(x)=ax+b jest rosnąca wtedy i tylko wtedy gdy a>0
Funkcja f(x)=ax+b jest malejąca wtedy i tylko wtedy gdy a<0
Funkcja f(x)=ax+b jest stała wtedy i tylko wtedy gdy a=0
2 kwi 14:16