graniastopłupy
amelia: Podstawą graniastosłupa prostego jest prostokąt o polu 12. Jedna z krawędzi podstawy jest
o 1 dłuższa od drugiej. Przekątna prostopadłościanu ma długość 13. Wyznacz objętość
prostopadłościanu.
19 lut 16:27
Eta: Liczę
19 lut 21:32
Eta:
V= Pp*h Pp= 12 więc tylko trzeba policzyć długość H
wymiary podstawy to:
a ---- dług.. gdzie a>0
a +1 -- szer. P= a(a+1) = 12
a2 +a = 12 to a2 +a - 12=0 Δ=49 √Δ = 7
a1 = ( -1 +7)/2 = 3 a2 --- odrzucamy bo ujemne
więc prostokat w podstawie ma wymiary
3 i 4
długość przekatnej podstawy wyliczamy z tw. Pitagorasa
dp2 = 32 + 42 d2 = 25 to d= 5
teraz juz możemy wyliczyć długość wysokośći H
bo H2 = dg2 - dp2
H2 = 169 - 25 H2= 144 to H= 12
zatem V= Pp*H to V = 12 * 12 = 144 [ j3]
19 lut 21:41