wyznacz wzór a_n
Koli: Wyznacz ogólny wyraz ciągu (an), jeśli suma n początkowych jego wyrazów wyraża się wzorem
Sn=3n2+4n
2 kwi 13:54
morfepl: S
n−1=3(n−1)
2+4(n−1)=3n
2−6n+3+4n−4=3n
2−2n−1
S
n−S
n−1=a
n
a
n=3n
2+4n−(3n
2−2n−1)=6n+1
jak coś popitoliłem to niech mnie ktoś poprawi
2 kwi 14:02
Trivial:
Suma jest rzędu n
2, więc być może ciąg a
n jest ciągiem arytmetycznym.
Obliczamy a
1 (wystarczy że policzymy sumę pierwszego składnika).
a
1 = S
1 = 3+4 = 7.
a
1 + a
2 = S
2 = 3*4 + 4*2 = 12 + 8 = 20
a
2 = 20 − 7 = 13.
r = 13 − 7 = 6.
a
n = 7 + 6*(n−1) = 7 + 6n − 6 = 6n + 1
Sprawdzamy:
| | 7 + 6n + 1 | |
Sn = |
| n = (3n + 4)n = 3n2 + 4n OK. |
| | 2 | |
2 kwi 14:03
Trivial:
Zapomniałem o tej prostej własności.
2 kwi 14:05
Koli: no kurde moze mi ktos dac link gdzie sa wypisane wszystkie wlasnosci ciagow ? a przynajmniej te
najpopularniejsze
2 kwi 14:20
dazy: wzór ogólny ciągu:
an=a1+(n−1)r
do wzoru Sn podstawiamy n=1, dzięki temu otrzymamy sumę pierwszego wyrazu, a jednoczeście
pierwszy wyraz ciągu a1
S1= 3*12 + 4*1=7
Teraz obliczamy Sn dla n=2
S2= 3*22 + 4*2=20
Obliczamy drugi wyraz ciągu a2
a2= S2 − S1 = 20−7=13
Obliczam r
r=a2 − a1 = 13−7=6
Podstawiam do wzoru ogólnego ciągu:
an=a1+(n−1)r
an=7+(n−1)6
an=7 + 6n − 6
an=6n +1
Odp. an=6n +1
2 kwi 14:21
Koli: no kurde moze mi ktos dac link gdzie sa wypisane wszystkie wlasnosci ciagow ? a przynajmniej te
najpopularniejsze
2 kwi 14:27
Nattik: @dazy, dlaczego S1=a1?
27 lut 18:47
ekierka:

To
an= S
n−S
n−1
27 lut 19:26