CiĄG ARYTMETYCZNY
31kinga!: Ile liczb trzeba wstawić między liczby 62 i 440, aby otrzymać ciąg arytmetyczny, którego
sma jest równa 2008? Wyznacz różnicę tego ciągu.
19 lut 16:21
Eta: JUż liczę
19 lut 16:37
31kinga!: oka
19 lut 16:38
Eta:
Sn = ( a1 +an)/2 * n
a1 = 62 an = 440 Sn = 2008
to ;
( 62 +440)/2 *n= 2008 to 251*n = 2008
to n= 8 czyli trzeba wstawić osiem liczb.
an = a1 +(n-1)*r
62 +7r = 440 7r= 378 to r=54
19 lut 16:41
31kinga!: robilam wlasnie tym sposobem, ale źle podstawilam, dziekuje
19 lut 16:52
Eta: OK
19 lut 16:59