pomóżcie
kazik: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty o współrzędnych A(3;−2) oraz B(−4;5).
2 kwi 13:44
ICSP: prosta : y = ax + b
A(x
a;y
a)
B(x
b;y
b)
Później podstawiasz dowolny punkt i wyliczasz b.
2 kwi 13:45
Trivial:
Metoda współczynnikowa:
y = ax + b
| | Δy | | 5−(−2) | | 7 | |
a = |
| = |
| = |
| = −1. |
| | Δx | | −4−3 | | −7 | |
−2 = (−1)*3 + b
b = 1.
y = −x + 1.
Metoda dookołoświatowa:
(x
B − x
A)(y − y
A) = (y
B − y
A)(x − x
A)
−7(y + 2) = 7(x − 3)
−7y − 14 = 7x − 21 / :7
x + y + 1 = 0.
2 kwi 13:48
ICSP: To może ja jeszcze metodą szkolną rozwiąże
2 kwi 13:49
Trivial: x + y − 1 = 0*
2 kwi 13:50
morfepl: metoda szkolna to metoda dookołyświatowa podwójna
2 kwi 13:50
ICSP: −2 = 3a + b
5 = −4a + b
2 = −3a − b
5 = −4a + b
−7a = 7
a = −1
−2 = 3 + b
b = 1
y = −x + 1
2 kwi 13:52
Trivial:
ICSP, dawaj Gaussem!
2 kwi 13:56
ICSP: najpierw wyznacznikami


3a + b = −2
−4a + b = 5
W = 3 + 4 = 7
w
a = −2 −5 = −7
w
b = 15 − 8 = 7
y = −x + 1
2 kwi 13:59
ICSP: Gauss
Ukłąd równań:
b + 3a = −2
b − 4a = 5
Zapisanie tego układu jako macierz rozszerzona:
| | | |
= | mZ tego wynika że −7a = 7 a to oznacza |
| | |
że a = −1. Wstawiamy do pierwszego wierzsza
b −3 = −2 ⇔ b = 1
odp. y = −x + 1
2 kwi 14:03