Mickej: ostrosłupa prawidłowego trojkątnego wiec w podstawie jest trójkąt równoboczny

środek okręgu opisanego dzieli wysokość w stosunku 2:3 wiec
r=(2/3)h
4=(2/3)h
h=6 teraz z wzoru na wysokość trójkąta równobocznego
a
√3
h=------------- wyznaczamy a czyli krawędź podstawy
2
a=2
teraz policzmy sobie h ostrosłupa h liczymy z twierdzenia pitagorasa krawędz ostrosłupa
to nasza przeciw prostokątna a r to jedna z przyprostokątnych wiec krawędz oznaczmy
przez d
d
2-r
2=h
o2
25-16=h
o2a wiec
h
o=3
v
0=1\3*P
p*h P
p=6
a wiec
V
o=6 cm
3