funckje
saridon: | | x | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= |
| + √3|x| |
| | 2cos2x+cosx | |
Wyznacz zbiór wartości: f(x)=cosx+|cosx| x∊<−2π;2π)
oraz rozwiąż nierówność cosx+|cosx|>0
Rozwiązałąm, ale mam wątpliowści...
Kto pomoże?
2 kwi 13:34
klaudia: Dziedzina do zadania pierwszego to:
a zbiór wartości drugiego zadania to ZW=<0;2>
Czy tak

Jak rozwiązać nierówność

?
2 kwi 14:14
Godzio :
Dziedzina się nie zgadza raczej,
Zbiór wartości ok.
| | π | | π | |
cosx > 0 dla x ∊ <− |
| + 2kπ, |
| + 2kπ> |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
0 > 0 dla x ∊ ( |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) − sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
Więc odp: x ∊ (− |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) |
| | 2 | | 2 | |
2 kwi 15:04