prosze o rozwiazanie tego potrzebne mi jutro na prace semestralną ;/
kasia: prosze o rozwiazanie tego potrzebne mi jutro na prace semestralną

musze koniecznie jutro
zaniesc

rozłóz wielomiany na czynniki :
a) W(x)=x
3−8=
b) W(x)=x
2−2x−15=
c) W(x)2x
3+3x
2−4x−6=
2 kwi 13:31
ICSP: Jutro

Jak?
2 kwi 13:34
2 kwi 13:34
kasia: ucze sie

zaocznie
2 kwi 13:36
ICSP: Na pewno z samych odpowiedzi dużo zrozumie
2 kwi 13:39
morfepl: tak wyglądają studia zaoczne? nieźle
2 kwi 13:40
Trivial:
Na pewno.
2 kwi 13:40
kasia: studia bym chciała

to tylko liceum
2 kwi 13:47
kasia: b) x1 = −3
x2 = 5
Δ=64
W(x)= (x−5) (x+3)
i co ok?
2 kwi 13:52
ICSP: jak ona to zrobiła że najpierw pierwiastki wyliczyła a później deltę

2 kwi 13:53
kasia: x
2=−
√2 lub x
2=
√2
Δ=8
(2 x+3) (x
2−2)
2 kwi 13:56
kasia: 
hehe
2 kwi 13:57
kasia: ale niby dobrze
2 kwi 13:59
2 kwi 14:00
kasia: a) x1 =2
Δ=−1728
(2 x+3) (x2−2)
2 kwi 14:02
kasia: przewidziałam

delte
2 kwi 14:05
ICSP: Widzisz Trivial co narobiłeś


Teraz to prostuj
2 kwi 14:07
kasia: prosze o pomoc. moze ktos powiedziec jak sie rozklada te wielomiany
2 kwi 14:11
ICSP: zaraz Trivial ci to naprostuję

. Jeżeli jednak tego nie uczyni, wieczorem rozpiszę ci wszystko
dokładnie.
2 kwi 14:12
kasia: dzieki
2 kwi 14:15
kasia: rozwiąż uklady równań:
{(x−1)
2−(y−3)
2 = 9x−y)(x+y)
jeszcze to jakbys mógłbys
2 kwi 14:23
ICSP: Jak wrócę wieczorkiem to zrobię
2 kwi 14:24
ICSP: Tylko musiałabyś przypomnieć około 21.
2 kwi 14:25
Trivial:
Nie wiem jak można nauczyć kogoś rozkładać wielomiany na czynniki.

To jest umiejętność, która wymaga szerokiego wachlarzu możliwości zgadywania.
Wzory:
ax
2 + bx + c = a(x−x
1)(x−x
2)
Δ = b
2 − 4ac
a) W(x) = x
3 − 8
Od razu 'widać', że trzeba zastosować wzór na różnicę sześcianów.
a
3 − b
3 = (a−b)(a
2+ab+b
2)
czyli W(x) = x
3 − 8 = (x−2)(x
2+2x+4)
Teraz liczymy deltę dla x
2+2x+4
Δ = 4 − 4*4 < 0
OK.
b) W(x) = x
2 − 2x − 15
Liczmy deltę i rozkładamy na pierwiastki schematycznie..

Δ = 4 − 4*(−15) = 4 + 60 = 64.
√Δ = 8.
więc W(x) = x
2 − 2x − 15 = (x+3)(x−5).
OK.
c) W(x) = 2x
3+3x
2−4x−6
Korzystamy z twierdzenia Bezouta na wymierne pierwiastki wielomianu.
p = {±1, ±2, ±3, ±6}
q = {±1, ±2}
| | p | | 1 | | 3 | |
|
| = {± |
| , ± |
| , ±1, ±2, ±3, ±6,} |
| | q | | 2 | | 2 | |
Sprawdzamy możliwości, aż natrafimy na właściwą.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W( |
| ) = 2* |
| + 3* |
| − 4* |
| − 6 = ... ≠ 0 |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W(− |
| ) = −2* |
| + 3* |
| + 4* |
| − 6 = ... ≠ 0 |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | |
W( |
| ) = 2* |
| + 3* |
| − 4* |
| − 6 = ... ≠ 0 |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | |
(!) W(− |
| ) = −2* |
| + 3* |
| + 4* |
| − 6 = ... = 0. |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
Znaleźliśmy pierwiastek wielomianu W(x)! Trzeba będzie podzielić wielomian przez ten
pierwiastek. Robimy to schematem Hornera.
2 3 −4 −6
2 0 −4 0
A zatem:
| | 3 | | 3 | |
W(x) = (x+ |
| )(2x2 − 4) = 2(x+ |
| )(x2 − 2) |
| | 2 | | 2 | |
Teraz wystarczy ze wzoru skróconego mnożenia:
a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
| | 3 | | 3 | |
W(x) = 2(x+ |
| )(x2 − 2) = 2(x+ |
| )(x−√2)(x+√2). |
| | 2 | | 2 | |
OK.
To by było na tyle.
2 kwi 14:37
ukasz: Widzę, że nikt nie chce biednej dziewczynie pomóc...

W(x) = x
3 −8 = (x−2)(x
2+2x+4) ze wzoru a
3 − b
3 = (a−b)(a
2+ab+b
2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W(x)=x
2 − 2x − 15
x
2−2x−15
Δ= 4 + 60 = 64 = 8
2
x=−2 , x=5
x
2−2x−15 = (x+2)(x−5)
W(x)=x
2 − 2x − 15 = (x+2)(x−5)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W(x) = 2x
3 +3x
2−4x−6 = x
2(2x+3)−2(2x−3) = (2x−3)(x
2−2) = 2(x−3)(x+
√2)(x−
√2)
2 kwi 14:41
ICSP: Trivial co ty w trzecim powyrabiałeś

2x
3 + 3x
2 − 4x − 6 = x
2(2x+3) − 2(2x+3) = (2x+3)(x
2 − 2) = (2x+3)(x−
√2}(x+
√2)
2 kwi 14:42
Trivial: Zrobiłem schematycznie.
2 kwi 14:43
ukasz: ajc.. 2 błędy zrobiłem
| | 2−8 | |
w b) x= |
| = −3 (a nie jak u mnie −2) |
| | 2 | |
| | 3 | |
i w c) jak wyciągnąłem dwójkę przed nawias (2x−3)(x2−2) = 2(x− |
| )(x+√2)(x−√2) |
| | 2 | |
Przepraszam za częste błędy!
2 kwi 14:47