funkcja
Monika: Podaj wzór funkcji liniowej, która jest prostopadła do funkcji f(x)=3/2 x − 2/3 i której
miejscem zerowym jest x= −3
2 kwi 13:13
2 kwi 13:16
Monika: a jak to zrobiles/as ?
2 kwi 13:17
ICSP: zrobiłem.
a
1*a
2 = −1 to jest warunek prostopadłości prostych
| | 2 | |
z tego wyliczyłem a2 = − |
| |
| | 3 | |
podstawiam do niekompletnego jeszcze wzoru:
miejsce zerowe daje się zapisać jako punkt w sposób następujący (−3;0)
podstawiłem współrzędne tego punktu i wyliczyłem b.
2 kwi 13:20
Monika: aha dziękuję bardzo za pomoc
2 kwi 13:22