strosłup prawidłowy trójkątny
ada: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 6cm, a wysokość
ostrosłupa ma dł.5cm. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
19 lut 16:11
Eta: Rozwiązuję
19 lut 16:19
Eta:
Dane a = 6 cm H= 5cm
Objętość juz mozesz policzyć ( tylko podstawić do wzoru)
V = (1/43)*Pp* H Pp= a2√3/4 ( bo trójkat równob.)
więc Pp= 36√3/4 = 9√3
zatem V= (1/3)*9√3 *5 = 15√3 cm3
teraz pole boczne:
Pb = 3*P(ściany) czyli Pść =(1/2)*a *hb
obliczamy długość hb z tw. Pitagorasa
hb2 = H2 +[ ( 1/3)hp]2 hp= a√3/2 = 3√3
to hb2 = 25 +(√3)2
hb2 = 25 + 3 hb2 = 28
to hb = √28 = 2√7
Pb= 3 * (1/2)*6*2√7 = 18√7 cm2
19 lut 16:30