funkcje
klara: pierwiastkiem równania x2 + bx+ c= 0 jest liczba 7. drugi pierwiastek istnieje i też jest
liczbą całkowitą. Wśród ponieżej podanych liczb c jest równe:
24
15
8
21
interesuje mnie rozwiązanie zadania
2 kwi 12:48
ICSP: c jest iloczynem dwóch pierwiastków.
oznaczamy drugi pierwiastek jako x
2
iloczyn dwóch pierwiastków:
7x
2
liczymy drugi pierwiastek wstawiając po kolei
| | 3 | |
7x2 = 24 ⇔ x2 = 3 |
| − odpada |
| | 7 | |
| | 1 | |
7x2 = 15 ⇔ x2 = 2 |
| − odpada |
| | 7 | |
| | 1 | |
7x2 = 8 ⇔ x2 = 1 |
| − odpada |
| | 7 | |
7x
2 = 21 ⇔ x
2 = 3 − pasuje
2 kwi 12:52
klara: dziękuję
2 kwi 13:01