Trygonometria
Sandra: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić, bo nie bardzo sobie radze?

Trapez ma podstawy długości 13 cm i 30 cm oraz ramiona długości 25 cm i 26 cm. Znajdź miary
kątów między dłuższą podstawą a ramionami tego trapezu.
2 kwi 12:31
ICSP: proponowałbym rozwiązać układ równań z trzema niewiadomymi.
2 kwi 12:35
Sandra: No ale bardziej by mi chodziło o to jak to rozwiązać dzięki zagadnieniom z trygonometrii, bo
właśnie tak będziemy musieli rozwiązać to na sprawdzianie.
2 kwi 12:38
ICSP: No jak rozwiążesz układ równań to wtedy pod koniec jest tam troszkę trygonometrii. Innej metody
ja nie znam może ktoś lepszy ode mnie ci w tym pomoże.
2 kwi 12:42
morfepl:

no to oznaczmy:
|AD'|=x; |C'B|=17−x
|AB|=|AD'|+|C'B|+|C'D'|
|AD|
2−h
2=x
2
|CB|
2−h
2=(17−x)
2
dalej już wszystko sam policzysz
2 kwi 12:43
Sandra: Ok, dzięki mimo wszystko
2 kwi 12:44
morfepl: sama* przepraszam za pomyłkę
2 kwi 12:45
Sandra: Nie ma za co

Dzięki za pomoc.
2 kwi 12:51