Znajdz bok trójkąta równobocznego ( błędne zadanie? nie wychodzi:()
katarzyna: W trójkącie równobocznym wysokość ma długość 3 + √3. wykaż że długość boku tego trójkąta
należy do przedziału (5,6).
2 kwi 12:01
katarzyna: na pewno trzeba to zrobić że a
√3 :2 = 3 +
√3 tylko dalej nie wychodzi
2 kwi 12:04
ICSP:
| | a√3 | | 6 + 2√3 | | 6√3 + 2*3 | |
3 + √3 = |
| ⇔ a = |
| ⇔ a = |
| ⇔ a = 2√3 + 2 ⇔ a = |
| | 2 | | √3 | | 3 | |
2(1+
√3). I teraz aby liczba należała do tego przedziału wartosć wyrażenia 1 +
√3 musi
zawierać sie w przedziale od 2,5 do 3. Idąc dalej tym tokiem rozumowania
√3 musi należeć do
przedziału (1,5;2) co jest prawdą. Koniec dowodu.
2 kwi 12:06
katarzyna: hmm ale ma sie zawierać w przedziale (5,6)
2 kwi 12:12
katarzyna: ok dziękuje już rozumnem
2 kwi 12:12