proszę o pomoc
ASIA: trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Ich suma jest równa 15. jezeli pierwsza i trzecią liczbę
pozostawimy bez zmian a druga pomniejszymy o 1 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego. oblicz wyrazy ciągu arytmetycznego.
2 kwi 11:26
2 kwi 11:32
ASIA: a+ b + c =21
2b = a+c −−−−−−−−−−−−−−−−−−−> skad to się wzięło?
b = 7
(b−4)2 = (a−1)(c−3) ____________ nie rozumiem
9 = (a−1)(c−3)
a+c=14 ⇔ a = 14 − c
9 = (13−c)(c−3) ⇔ 9 = 13c − 39 − c
2 + 3c ⇔ c2 −16c + 48 = 0
Δ = 256 − 192 = 64
√Δ = 9
c1 = 12
c2 = 4
2 kwi 11:38
ICSP: dla ciagu arytmetycznego zachodzi własność
| | a+c | |
b = |
| . Jest to średnia arytmetyczna. |
| | 2 | |
wyraz pierwszy to a. Wyraz o jeden mniejszy od pierwszego to (a−1)
wyraz drugi to b. Wyraz o 4 mnieszy od drugiego to (b−4)
wyraz trzeci to c wyraz o 3 mniejszy od 3 to (c−3).
dla ciagu geometrycznego zachodzi właśność:
a
n2 = a
n−1*a
n+1
2 kwi 11:44
ASIA: w moim zadaniu obliczyłam,że a=5−c a b=1 ale nie wiem co dalej mam z tym zrobić
2 kwi 11:57
ICSP: w twoim zadaniu:
a+b+c=15
2b = a+c
b = 5
a+c=10 ⇔
(b−1)2 = ac
16 = ac
a+c=10
Wystarczy rzut oka na ten układ równań i widać że liczby 2 i 8 są jego rozwiązaniem.
odp. a = 2, b = 5, c = 8 lub a = 8 b = 5 c = 2
2 kwi 12:02