trygonometria
matura:

Mam takie zadanie:
W trójkącie prostokątnym ABC cosinus i tangens kąta przy wierzchołku A są równe. Oblicz
sinus tego kąta.
Moja pierwsza myśl to:
tgx = cosx
sinx = cos
2x
sinx = 1 − sin
2x
sin
2x + sin − 1 = 0
Dobrze to zacząłem ?
Oczywiście zamiast x to powinno być α
2 kwi 11:12
matura: Góra
2 kwi 11:14
Bizon: ... pewnie
2 kwi 11:16
matura: To ciągniemy dalej:
t = sinx, t∊<−1,1>
t
2 + t − 1 = 0
Δ = 1 + 4 = 5
√Δ =
√5
Jakiś pomysł co dalej

?
2 kwi 11:18
ICSP: t
1 <−1 dlatego jest sprzeczne.
2 kwi 11:19
morfepl: trzeba jedno t wywalić, gdyż jest <0
2 kwi 11:20
matura: W sumie to chyba tylko oszacować:
√5 ≈ 2,24
| | −1 − 2,24 | | −3,34 | |
t1 = |
| = |
| ∊ <−1,1> |
| | 2 | | 2 | |
| | −1 + 2,24 | | 1,24 | |
t2 = |
| = |
| ∊ <−1,1> |
| | 2 | | 2 | |
Czyli rozwiązanie to:
| | −1 − √5 | | −1 + √5 | |
sinx = |
| v sinx = |
| |
| | 2 | | 2 | |
tak?
2 kwi 11:20
matura: Poprawka:
t2 odpada
2 kwi 11:21
matura: Co ja pisze:
t
1 nie pasuje

sorki i dziękuje pięknie
2 kwi 11:22
morfepl: a czemu t2 odpada, przecież jest dobrze, to t1 jest sprzeczne nie tylko z funkcjami
trygonometrycznymi, ale także z założeniami zadania, że α∊(0;π/2)
2 kwi 11:23