/
zaq: przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają 12 cm i 16 cm długości.Wysokość tego trójkąta
poprowadzona do przeciwprostokątnej podzieliła dany trójkąt na dwa trójkąty podobne.Oblicz
obwody powstałych trójkątów.
2 kwi 11:06
jan:

Jesli przedzielimy powstana dwa trójkąty z kątami 45,45,90 czyli boki będą miały takie same bo
są przystające
trzeba jednak najpierw obliczyc przeciwprostokątną x
x
2=16
2+12
2
x
2=256+144
x
2=400
x=
√400
x=20
całe x ma 20 więc pół to 10, ta w srodku tez ma 10
Obwód1=16+10+10
Obwód2=12+10+10
2 kwi 12:06
ICSP: Boże zlituj się jakie katy 45
o
2 kwi 12:08
ICSP: Gdzie ty tutaj widzisz identyczne przyprostokątne?
2 kwi 12:08
ICSP: 1. Liczysz przeciwprostokątną
2. Liczysz wysokość opuszczoną na przeciwprostokątna.
3. Wprowadzasz zmienne pomocnicze x i y w taki sposób że x jest to odległość od jednego
wierzchołka do punktu w który przeciwprostokątna została przecięta przez wysokość a y jest
jego dopełnieniem.
h − wysokość
h2 = xy
x + y =20
Rozwiązujesz ten układ równań wyliczasz s i y oraz później obwody obu trójkątów.
2 kwi 12:12
zaq: JAKOŚ NIE MOGĘ OBLICZYĆ TEGO H
2 kwi 14:28
ICSP: a jak liczysz?
2 kwi 14:29
ICSP: Odp. 28,8 oraz 38,4.
Według mnie tak to będzie. Poczekam jeszcze na opinie naszego eksperta od planimetrii
2 kwi 14:35
morfepl: kogo, co? to o mnie?
2 kwi 14:36
ICSP: jeszcze nie o tobie

O naszej kochanej (nawet nie wiem jak to odmienić wiec podam porpostu
nick)
Eta
2 kwi 14:39
morfepl: c=√122+162=20
PΔ=12*16*12=96
pΔ=12*20*h=10h
10h=96
h=9,6
x=√122−9,62=7,2
y=√162−9,62=12,8
L1=7,2+12+9,6=28,8
L2=12,8+16+9,6=38,4
2 kwi 14:48
gubler:

Obliczyłam przeciwprostokątną. (20 cm)
m
2 = 10
2 − 8
2
m
2 = 100 − 64
m = 6
k
2=8
2+6
2
k
2=64+36
k=10
x =
23 *k
x=
23 *10
x= 6
23
27 wrz 22:30
Mila: h=9,6
12,8+16+9,6=38,4
7,2+12+9,6=28,8
27 wrz 22:43