Kiedy funkcja jest rosnaca?
aga: Funkcja f określona jest wzorem
4, gdy x∊ (−
∞, −2)
f(x)= x, gdy x∊ <−2, 3)
−x+7 gdy x∊ <3;
∞)
i to jest układ równań jakby
W jakim przedziale jest rosnąca?
nie prosze o gotowca, tylko jakieś naprowadzenie, wskazówki
2 kwi 10:24
ICSP: to nie jest układ równań.
Mamy tutaj trzy pod funkcje:
1. 4
2. x
3. −x + 7
Które z tych funkcji?
2 kwi 10:29
ICSP: Które z tych funkcji są rosnące. Poprawiam bo chyba troszkę mi ucięło koniec pytania.
2 kwi 10:31
aga: No to jest cała funkcja f(x) te wszytskie 3 to jest jedno i jest pytanie kiedy jest rosnąca? W
jakim przedziale
2 kwi 10:32
aga: i są odpowiedzi
R
(−∞;3)
<−2;3)
<3;∞)
2 kwi 10:33
ICSP: To wszystko jest w takiej klamerce jak z układów równań i chyba dlatego pomyślałaś że to ukłąd
równań.
Wystarczy rozpatrzyć monotoniczność każdej z tych funkcji. A następnie odpowiedzieć zgodnie z
przedziałem. Najłątwiej jest to zrobić rozbijać w myślach tą funkcję na trzy inne funkcje. I
tutaj moje yptanie. Która z tych trzech funkcji jest rosnąca.
2 kwi 10:34
aga: Jak określić monotoniczność funkcji f(x)=4 gdy x(−∞;−2)?
:(
2 kwi 10:37
ICSP: a jak określić monoticzność funkcji f(x) = 4 (zapomnijmy chwilowo o tym przedziale)
2 kwi 10:40
aga: No, jak zazwyczaj było f(x)= x2 +x +1 np to p i q liczyłam, zaznaczałam na osi i odczytywalam
a z tą samą 4 to nie wiem
2 kwi 10:47
ICSP: to do tego wykresu wrócimy. przejdźmy do wykresu f(x) = x. Rosnący, malejący, stały?
2 kwi 10:48
aga: powiedziałabym, że stały
2 kwi 10:49
ICSP: To narysuj go.
2 kwi 10:51
2 kwi 10:53
aga:

?
2 kwi 10:56
aga:

no to y=4 to będzie
?
2 kwi 10:58
ICSP: wykres funkcji y = 4 narysowany poprawnie, ale wykres funkcji y = x narysowany nagannie
do wykrsu y = x
dlax = −3 y = −3
dla x = −2 y = −2
x = −1 y = −1
x = 0 y = 0
x = 1 y = 1
x = 2 y = 2
2 kwi 11:13