Stosunek pola powierzchni bocznej pewnego ostrosłupa prawidłowego trójkątnego do
Pulpa: Stosunek pola powierzchni bocznej pewnego ostrosłupa prawidłowego trójkątnego do pola
powierzchni jego podstawy wynosi 2. Wyznacz objętość tego ostrosłupa, wiedząc, że wysokość
tego ostrosłupa równa jest √6.
2 kwi 10:21
Godzio :
| Pb | | | | 3h | |
| = 2 ⇒ |
| = 2 ⇒ |
| = 2 ⇒ 3h = a√3 |
| Pp | | | | | |
H =
√6
| | 1 | | a√3 | |
H2 + ( |
| * |
| )2 = h2 |
| | 3 | | 2 | |
a
2 = 24
a = 2
√6
| | 1 | | a2√3 | |
V = |
| * |
| * H = ... |
| | 3 | | 4 | |
2 kwi 10:58