Trygonometria :/
Ms.Ocean: Wymień elementy zbioru
A= { x:4cos2x-1=0 i x∈[0,2π] i x>π}
Jest w stanie ktoś to rozwiązać ?
19 lut 16:06
Basia: rozwiązuję
19 lut 16:11
19 lut 16:17
Ms.Ocean: Sprawdź czy funkcja f(x)= sin240stopnix2-x-4√3 osiąga wartość najwiekszą czy
najmniejszą oblicz tę wartość ...
19 lut 16:46
Eta:
sin240o = sin(180o+60o) = - sin60o = -√3/2
f(x) = (-√3/2)x2 - x -4√3 ponieważ a <0
więc f(x) osiąga max dla xw = -b/2a
xw= 1/(-√3) = -√3 /3
wartość max to f( xw)
czyli f(-√3/3) = (-√3/2)*(√3/3)2 +√3/3 - 4√3=
=-√3 /6 +√3/3 -4√3 = - 23√3/ 6
20 lut 00:14