Uzasadnij, że nie istnieje taki kąt ostry α, dla którego sin α=u{3}{5} i tg α=u{
Renataa: Uzasadnij, że nie istnieje taki kąt ostry α, dla którego sin α=35 i tg α=43.
2 kwi 09:46
ICSP: Z jedynki trygonometrycznej liczę cosα
| | 9 | | 16 | | 4 | |
sin2α + cos2α = 1 ⇔ |
| + cos2α = 1 ⇔ cos2α = |
| ⇔ cosα = |
| |
| | 26 | | 25 | | 5 | |
| | sinα | | 3 | | 5 | | 3 | |
tgα = |
| = |
| * |
| = |
| . |
| | cosα | | 5 | | 4 | | 4 | |
Błąd w zadaniu bo z obliczeń wychodzi że nie istnieje taki kąt
2 kwi 10:00
Renataa: Dzięki
2 kwi 10:10