Funkcja liniowa f przyjmuje wartości nieujemne tylko dla x∊(-π;∞) Wykres tej fun
Renataa: Funkcja liniowa f przyjmuje wartości nieujemne tylko dla x∊(−π;∞) Wykres tej funkcji jest
nachylony do osi x pod kątem 45 stopni. Wyznacz wartość tej funkcji dla x=2−3π.
2 kwi 09:40
ICSP: wykres funkcji liniowej: y = ax + b
oraz a = tgα
wiedząc że α = 45 obliczamy a i wychodzi 1
dokładniejszy wykres to y = x + b
do funkcji należy punkt:
(−π;0)
0 = −π + b ⇔ b = π
y = x + π
Teraz wyastarczy podstawić za x do wzoru funkcji i obliczysz jej wartosć.
2 kwi 09:43
Renataa: Dzięki.
2 kwi 09:51