matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo. Patrycja: Prawdopodobieństwo. Na szczyt pewnej góry prowadzi 5 szlaków. Michał postanowił zdobyć ten szczyt i drogą losową wybrać szlak, jakim wejdzie na szczyt oraz szlak, którym następnie zejdzie z tego szczytu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Michał wylosuje dwukrotnie ten sam szlak? Czy najpierw losuje dowolny szlak 55 a potem jeden szlak 15 i to się mnoży? Czy może najpierw losuje jeden szlak 15 a potem jeden szlak 15 i to się mnoży? Po rozrysowaniu wszystkich możliwosci dostaje wynik 525= 15 ale nie chcę dochodzić do tego na chybił trafił... Kto pomoże mi to zrozumieć?
2 kwi 09:15
Patrycja: Podbijam.
2 kwi 18:02
bart:
1 1 

*

*5 mnozymy prawdopodobienstwa
5 5 
1 

− wybieramy szlak po ktorym wchodzimy
5 
1 

−po ktorym schodzimy
5 
5−bo jest piec szlakow, a nie podano w zadaniu, ze chodzi o jeden konkretnyemotka
2 kwi 18:06
Patris: Czyli mogę napisać 55 *15 ?
3 kwi 15:26
Tomcio: Ω=52=25 A − zdarzenia sprzyjające czyli 5 szlaków wylosowanych ponownie czyli A=5 P=A/Ω P=5/25= 1/5 Sorry jeżeli nie potrzebnie się wcinam emotka Ja bym tak to rozwiązał.
3 kwi 19:10
Patrycja: Dobrze, ze się wcinasz, dzięki Teraz wszystko jasne!
3 kwi 20:14
Patrycja: To może w kręgu prawdopodobieństwa jeszcze jedno: Beata trafia celnie 7 na 10 rzutów do kosza. Ma wykonać trzy rzuty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że żaden nie będzie celny?
3 kwi 20:15