Prawdopodobieństwo.
Patrycja: Prawdopodobieństwo.
Na szczyt pewnej góry prowadzi 5 szlaków. Michał postanowił zdobyć ten szczyt i drogą losową
wybrać szlak, jakim wejdzie na szczyt oraz szlak, którym następnie zejdzie z tego szczytu.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że Michał wylosuje dwukrotnie ten sam szlak?
Czy najpierw losuje dowolny szlak 55 a potem jeden szlak 15 i to się mnoży?
Czy może najpierw losuje jeden szlak 15 a potem jeden szlak 15 i to się mnoży?
Po rozrysowaniu wszystkich możliwosci dostaje wynik 525= 15 ale nie chcę dochodzić
do tego na chybił trafił... Kto pomoże mi to zrozumieć?
2 kwi 09:15
Patrycja: Podbijam.
2 kwi 18:02
bart: | 1 | | 1 | |
| * |
| *5 mnozymy prawdopodobienstwa |
| 5 | | 5 | |
| 1 | |
| − wybieramy szlak po ktorym wchodzimy |
| 5 | |
5−bo jest piec szlakow, a nie podano w zadaniu, ze chodzi o jeden konkretny
2 kwi 18:06
Patris: Czyli mogę napisać 55 *15 ?
3 kwi 15:26
Tomcio: Ω=5
2=25 A − zdarzenia sprzyjające czyli 5 szlaków wylosowanych ponownie czyli A=5
P=A/Ω P=5/25= 1/5 Sorry jeżeli nie potrzebnie się wcinam

Ja bym tak to rozwiązał.
3 kwi 19:10
Patrycja: Dobrze, ze się wcinasz, dzięki


Teraz wszystko jasne!
3 kwi 20:14
Patrycja: To może w kręgu prawdopodobieństwa jeszcze jedno:
Beata trafia celnie 7 na 10 rzutów do kosza. Ma wykonać trzy rzuty. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że żaden nie będzie celny?
3 kwi 20:15