wykres?
meg: | | sin2x | |
naszkicować wykresy funkcji f(x)=cosx+|cosx| oraz g(x)= |
|
|
| | |sinx| | |
jak to zrobic? nie mam zielonego pojecia
2 kwi 09:04
ICSP: do pierwszego.
1. Sprawdzasz kiedy wykres cosinusa leży nad osią OX. Dla tego przedziału wartość bezwzględna
nie zmieni znak i powstanie wykres y = 2cosx. Jeżeli wykres cosinusa leży pod osią OX musisz
zmienić znak przy opuszczaniu wartości bezwzględnej i rysujesz wtedy wykres y = 0
2 kwi 09:32
Godzio:
Chodziło oczywiście o sinusa prawda

?
2 kwi 10:37
meg: nie rozumiem tego:( i nie wiem jak to namalowac:(
2 kwi 10:42
Godzio: Sorki

widzę że źle popatrzyłem, bo w ogóle nie zauważyłem f(x) = cosx + |cosx|
2 kwi 10:44
ICSP: Chyba w pierwszym jest cos
2 kwi 10:44
ICSP: meg. Popatrz na wykres cos i powiedz kiedy cos≥0 oraz kiedy cos<0
2 kwi 10:45
Godzio:
| | 2sinxcosx | |
sinx > 0 ⇒ x ∊ (2kπ, π + 2kπ) ⇒ |sinx| = sinx ⇒ g(x) = |
| = 2cosx
|
| | sinx | |
| | 2sinxcosx | |
sinx < 0 ⇒ x ∊ (−π + 2kπ, 2kπ) ⇒ |sinx| = −sinx ⇒ g(x) = |
| = −2cosx
|
| | −sinx | |
I teraz rysujesz wykres kawałkami w odpowiednich przedziałach
2 kwi 10:47
AS: A gdy sinx = 0 ?
2 kwi 11:07
Godzio :
To sprzeczność, dlatego dałem przedziały otwarte
2 kwi 11:09
ICSP: Godziu

Wykres cos nie jest pólkolem

2 kwi 11:14
Godzio :
... To narysuj tutaj prawdziwy wykres sinusa
2 kwi 11:21
2 kwi 11:23
Godzio :
Masz talent
2 kwi 11:25