równanie z parametrem
Eta: Widzę,że się nudzicie

podaję zadanie:
Dla jakich całkowitych wartości parametru "k" równanie:
x
4 −5kx
3 +(k
2−6)x
2 +4kx −1=0
nie ma rozwiązań wymiernych .
2 kwi 02:01
Eta:
Powodzenia, dobranoc
2 kwi 02:02
morfepl: dobranoc, a ja trochę podumam nad tym
2 kwi 02:04
ICSP: Nie sądziłem że doczekam takiej chwili
2 kwi 02:14
morfepl: jakiej chwili?
2 kwi 02:17
ICSP: takiej że
ETA wrzuci zadanie
2 kwi 02:19
Ajtek: Jak to jakiej, pracy domowej, tzn. nocnej
2 kwi 02:19
Eta:
Takiej,że zadanie jest łatwiejsze niż ...ugotowanie kisielu ..... "słodka chwila"
2 kwi 02:20
Ajtek: Oj
Eta zawsze można usnąc gotując wodę na wspomniany kisiel przez Ciebie

).
2 kwi 02:22
morfepl: odpowiedź to k∊C−{−3;−2;2;3}
2 kwi 02:25
Eta:
Dawaj rozwiązanie
ICSP .... "niech doczekam takiej chwili"
2 kwi 02:26
Eta:
morfepl ........
2 kwi 02:27
morfepl: dziękować
2 kwi 02:28
Eta:
Dobranoc, ja już spadam, bo padam
2 kwi 02:31
Ajtek: Eta miłych snów.
I prosze o wyjaśnienie jak to się robi, coś mi świta w niepamięcilecz nic więcej

.
2 kwi 02:34
Eta:
he he

Prosto; wsypujesz proszek kisielowy do kubeczka,
gotujesz wodę, wlewasz wrzątek i energicznie mieszasz( by nie było grudek)
i kisiel gotowy do jedzenia
2 kwi 02:39
morfepl: z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu, wiemy, że wielomian może mieć jedynie 2 takie a
mianowicie x=1 lub x=−1
podstawiamy x=1
1−5k+k2−6+4k−1=0
k2−k−6=0
Δ=25 √Δ=5
k1=−2; k2=3
teraz x=−1 już tego nie będę rozpisywał, ważne jest to że wychodzi k3=2; k4=−3
i dla takich k istnieje pierwiastek wymierny
2 kwi 02:39
morfepl: ja zawsze jeszcze kisiel dosładzam ale czasy ciężkie
2 kwi 02:40
ICSP: Nie umiem tego rozwiązać:( Jutro idę do psychologa, psychiatry i do wszystkich innych lekarzy:(
2 kwi 02:40
Eta:
To tak jak ja, ale teraz należy oszczędzać
2 kwi 02:41
ICSP: ooo morfepl to może coś takiego mi rozwiążesz.
x2 + 1
. Wyznacz pierwiastki tego wielomianu oraz rozłóż go na czynniki na dwa sposoby:
I sposób: w liczbach rzeczywistych
II dowolny.
2 kwi 02:42
morfepl: planowaliśmy z klasą zamówić 300kg cukru hurtem, bo obliczyliśmy że tak będzie duużo taniej

ale nic z tego nie wyszło
2 kwi 02:43
Eta:
No nieee....
ICSP 
........ przez Ciebie zawału dostanę i żaden lekarz mi nie pomoże
2 kwi 02:43
morfepl: ja wiem jak to rozwiązać, wystarczy podzielić przez 0 i po sprawie, nie dawaj więcej takich
łatwych zadań
2 kwi 02:44
ICSP: 

Mi już
NIKT nie pomoże. Nawet światowej klasy psycholog czy psychiatra.
2 kwi 02:44
Ajtek: Oj
Eta, nie o kisiel michodziło, wszak woda się wygotowała, Żartownisio

.
morfepl dzięki, resztę musze sobie przypomniec, tzn. uzupełnicluki w pamięci

.
Miłych snów wszystkim
2 kwi 02:45
ICSP: To jak będzie z moim zadankiem?
2 kwi 02:50
Ajtek: No i do jakich lekarzy potrafi doprowadzić matematyka, królowa nauk.
Tutaj mamy zwierzenia: psycholog, psychiatra, kardiolog, "ekonomista od cukru

"...
2 kwi 02:55
Ajtek: Ekonomista od cukru to jakiś nowy zawód

. Na chwilę obecną bardzo porządany i niszowy.
2 kwi 02:57
ICSP: Bardzo podoba mi się stwierdzenie " ekonomista od cukru". Dałem zadanko morfepl'owi i proszę
wszystkich tutaj zgromadzonych o nierozwiązywanie jego


wiem że potraficie ale byłbym
wdzięczny o taką małą [przysługę. Teraz zwrot do morfepl'a

rozwiążesz mi to zadanko
2 kwi 02:58
morfepl: warto inwestować w cukier, to tak jakby nowa waluta
2 kwi 03:00
morfepl: nie umiem

, nie znam się na zespolonych
2 kwi 03:00
ICSP: no to na pierwszy sposób: liczby rzeczywiste co do zespolonych podpowiem ci że:
1 = −1 * i
2

2 kwi 03:02
Ajtek: morfepl masz rację, nasi przodkowie inwestowali w cukier, wyrabiali z tego precjoza pod
nazwą bimber

.
2 kwi 03:02
morfepl: wiec warto inwestować w cukier pod każdym względem, cholera dawno nic nie piłem

ale już
niedługo studia
2 kwi 03:04
Ajtek: ICSP tak czułem, że wchodzisz w zespolone, jak to powiedziała Twoja nauczycielka, siejesz
herezję.
2 kwi 03:06
ICSP: no to proponuję przed studiami wziąść naprawdę
porządną rozgrzewkę
2 kwi 03:06
morfepl: nasi przodkowie też wiedzieli co robić z heretykami
2 kwi 03:07
morfepl: ro−zgrzewkę
2 kwi 03:07
Ajtek: Dobry bimber trzeba umiec zrobić, a do bimbru jeszcze chemmia się przyda. Ba, jest wręcz
niezbędna

.
2 kwi 03:07
ICSP: Ajtek'u ja mam zakaz odzywania się na lekcji bo " gadam głupoty"
2 kwi 03:08
Ajtek: ICSP pamiętam, pisalismy już o tym

.
W spamie do innego zadania

.
2 kwi 03:12
ICSP: Możliwe że pisaliśmy.
2 kwi 03:18
ICSP: Dobranoc wszystkim.
2 kwi 03:19
morfepl: ja w sumie też idę spać, dobranoc
2 kwi 03:19