matematykaszkolna.pl
równanie z parametrem Eta: Widzę,że się nudzicie emotka podaję zadanie: Dla jakich całkowitych wartości parametru "k" równanie: x4 −5kx3 +(k2−6)x2 +4kx −1=0 nie ma rozwiązań wymiernych . emotka
2 kwi 02:01
Eta: Powodzenia, dobranoc
2 kwi 02:02
morfepl: dobranoc, a ja trochę podumam nad tym
2 kwi 02:04
ICSP: Nie sądziłem że doczekam takiej chwiliemotka
2 kwi 02:14
morfepl: jakiej chwili?
2 kwi 02:17
ICSP: takiej że ETA wrzuci zadanie
2 kwi 02:19
Ajtek: Jak to jakiej, pracy domowej, tzn. nocnej emotka
2 kwi 02:19
Eta: Takiej,że zadanie jest łatwiejsze niż ...ugotowanie kisielu ..... "słodka chwila"
2 kwi 02:20
Ajtek: Oj Eta zawsze można usnąc gotując wodę na wspomniany kisiel przez Ciebie ).
2 kwi 02:22
morfepl: odpowiedź to k∊C−{−3;−2;2;3}
2 kwi 02:25
Eta: Dawaj rozwiązanie ICSP .... "niech doczekam takiej chwili" emotka
2 kwi 02:26
Eta: emotka morfepl ........ emotka
2 kwi 02:27
morfepl: dziękować
2 kwi 02:28
Eta: Dobranoc, ja już spadam, bo padam emotka
2 kwi 02:31
Ajtek: Eta miłych snów. I prosze o wyjaśnienie jak to się robi, coś mi świta w niepamięcilecz nic więcej emotka.
2 kwi 02:34
Eta: he he emotka Prosto; wsypujesz proszek kisielowy do kubeczka, gotujesz wodę, wlewasz wrzątek i energicznie mieszasz( by nie było grudek) i kisiel gotowy do jedzenia
2 kwi 02:39
morfepl: z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu, wiemy, że wielomian może mieć jedynie 2 takie a mianowicie x=1 lub x=−1 podstawiamy x=1 1−5k+k2−6+4k−1=0 k2−k−6=0 Δ=25 Δ=5 k1=−2; k2=3 teraz x=−1 już tego nie będę rozpisywał, ważne jest to że wychodzi k3=2; k4=−3 i dla takich k istnieje pierwiastek wymierny
2 kwi 02:39
morfepl: ja zawsze jeszcze kisiel dosładzam ale czasy ciężkie
2 kwi 02:40
ICSP: Nie umiem tego rozwiązać:( Jutro idę do psychologa, psychiatry i do wszystkich innych lekarzy:(
2 kwi 02:40
Eta: To tak jak ja, ale teraz należy oszczędzać
2 kwi 02:41
ICSP: ooo morfepl to może coś takiego mi rozwiążesz. x2 + 1 . Wyznacz pierwiastki tego wielomianu oraz rozłóż go na czynniki na dwa sposoby: I sposób: w liczbach rzeczywistych II dowolny.
2 kwi 02:42
morfepl: planowaliśmy z klasą zamówić 300kg cukru hurtem, bo obliczyliśmy że tak będzie duużo taniej ale nic z tego nie wyszło
2 kwi 02:43
Eta: No nieee....ICSP emotka ........ przez Ciebie zawału dostanę i żaden lekarz mi nie pomoże emotka
2 kwi 02:43
morfepl: ja wiem jak to rozwiązać, wystarczy podzielić przez 0 i po sprawie, nie dawaj więcej takich łatwych zadań
2 kwi 02:44
ICSP: Mi już NIKT nie pomoże. Nawet światowej klasy psycholog czy psychiatra.
2 kwi 02:44
Ajtek: Oj Eta, nie o kisiel michodziło, wszak woda się wygotowała, Żartownisio emotka. morfepl dzięki, resztę musze sobie przypomniec, tzn. uzupełnicluki w pamięci emotka. Miłych snów wszystkim
2 kwi 02:45
ICSP: To jak będzie z moim zadankiem?
2 kwi 02:50
Ajtek: No i do jakich lekarzy potrafi doprowadzić matematyka, królowa nauk. Tutaj mamy zwierzenia: psycholog, psychiatra, kardiolog, "ekonomista od cukru emotka"...
2 kwi 02:55
Ajtek: Ekonomista od cukru to jakiś nowy zawód emotka. Na chwilę obecną bardzo porządany i niszowy.
2 kwi 02:57
ICSP: Bardzo podoba mi się stwierdzenie " ekonomista od cukru". Dałem zadanko morfepl'owi i proszę wszystkich tutaj zgromadzonych o nierozwiązywanie jego wiem że potraficie ale byłbym wdzięczny o taką małą [przysługę. Teraz zwrot do morfepl'a emotka rozwiążesz mi to zadanko
2 kwi 02:58
morfepl: warto inwestować w cukier, to tak jakby nowa waluta
2 kwi 03:00
morfepl: nie umiem , nie znam się na zespolonych
2 kwi 03:00
ICSP: no to na pierwszy sposób: liczby rzeczywiste co do zespolonych podpowiem ci że: 1 = −1 * i2
2 kwi 03:02
Ajtek: morfepl masz rację, nasi przodkowie inwestowali w cukier, wyrabiali z tego precjoza pod nazwą bimber emotka.
2 kwi 03:02
morfepl: wiec warto inwestować w cukier pod każdym względem, cholera dawno nic nie piłem ale już niedługo studia
2 kwi 03:04
Ajtek: ICSP tak czułem, że wchodzisz w zespolone, jak to powiedziała Twoja nauczycielka, siejesz herezję.
2 kwi 03:06
ICSP: no to proponuję przed studiami wziąść naprawdę porządną rozgrzewkę
2 kwi 03:06
morfepl: nasi przodkowie też wiedzieli co robić z heretykami
2 kwi 03:07
morfepl: ro−zgrzewkę
Ajtek: Dobry bimber trzeba umiec zrobić, a do bimbru jeszcze chemmia się przyda. Ba, jest wręcz niezbędna emotka.
ICSP: Ajtek'u ja mam zakaz odzywania się na lekcji bo " gadam głupoty" emotka
2 kwi 03:08
Ajtek: ICSP pamiętam, pisalismy już o tym emotka. W spamie do innego zadania emotka.
2 kwi 03:12
ICSP: Możliwe że pisaliśmy.
2 kwi 03:18
ICSP: Dobranoc wszystkim.emotka
2 kwi 03:19
morfepl: ja w sumie też idę spać, dobranoc
2 kwi 03:19