Udowodnij nierówność
pablo: Udowodnij nierówność:
x / (1+ x) < ln (1 + x ) < x dla x> 0.
2 kwi 00:26
Eta:
| | x | |
f(x) = |
| , g(x)= ln(x+1) , h(x)= x i x>0
|
| | x+1 | |
h
'(x)=1
i x>0
| | 1 | | 1 | |
|
| < |
| < 1 −−−−− zachodzi
|
| | (1+x)2 | | x+1 | |
Co
Godzio na to ?
2 kwi 01:03
Godzio:
A
Godzio na to jak na lato
2 kwi 01:04
Eta:
2 kwi 01:05
Eta:
Można też skorzystać z wykresów tych trzech funkcji
Godzio ........ namaluj je ładnie
2 kwi 01:15
Godzio:
Trochę to potrwa
2 kwi 01:22
Godzio:

x > 0
| | x | | 1 | |
f(x) = |
| = − |
| + 1
|
| | x + 1 | | x + 1 | |
g(x) = ln(1 + x)
h(x) = x
2 kwi 01:34
2 kwi 01:39
Ajtek: Cześć Godzio, miałeś wątek odnośnie swojej przyszłości o ile mnie pamęć nie myli. Byłem
trozkę spóźniony, o jakies 20 godz., ale też tam coś wpisałem. Przeczytałeś?
2 kwi 01:42
Godzio:
Właśnie przeczytałem
2 kwi 01:45
Ajtek: I co
2 kwi 02:04