fizyka
ankka90: Przedmiot świecący umieszczono 2cm za ogniskiem soczewki skupiającej o ogniskowej 6cm, tak by
powstał obraz rzeczywisty. Następnie przedmiot odsunięto od soczewki jeszcze o 8cm. Oblicz o
ile, w
wyniku odsunięcia przedmiotu, przybliży się do soczewki jego obraz.
1 kwi 23:55
romanooo : masz 2 sytuacje, a wszystko opisujesz z równania soczewki.
f=6
x
1=6+2=8

y
1= obliczysz
2 kwi 00:04
romanooo : jak masz y1
to teraz to samo równanie ale masz x2 i y2
x2=6+2+8 =...
y2=?
f=6
a na koniec masz znaleźć o ile się przybliży, czyli y1−y2=...
2 kwi 00:07