SOS
Jankiel: Wykaż, że dla czworokąta ABCD przedstawionego na rysunku prawdziwa jest zależność AC=BDsinbeta
1 kwi 23:44
1 kwi 23:45
1 kwi 23:45
Jankiel: Prosze o pomoc mam matura za miecha xD
1 kwi 23:49
2 kwi 00:02
Jankiel: ETA

!
2 kwi 00:03
Jankiel: jest tu ktokolwiek kto umie matmę
2 kwi 00:11
ICSP: Eta tak się ładnie stara a tu takie podziękowanie...
2 kwi 00:32
Aga: ponieważ sumy przeciwległych kątów są sobie równe to na czworokącie ABCD możemy opisać okrąg.
Z tw. sinusów w Δ
ABD mamy: BD / sin90 = 2R
Z tw. sinusów w Δ
ABC mamy: AC / sinβ = 2R
a z tego wynika, że:
BD / sin90 = AC / sinβ
AC = BDsinβ
cnd.
21 kwi 18:44