Wyjątkowo poirytowany:

rysunek dla kolegi
1 kwi 23:32
kto: Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa o podstawie kwadratowej jest prostopadła do płaszczyzny
podstawy.
Najdłuższa krawędź boczna o długosci 40cm jest nachylona do podstawy pod katem α=60stopni
a)wykonaj rysunek z zaznaczonym kontem α
b) wyznacz objetosc tego ostroslupa
c) oblicz pole powierzchni bocznej tego ostosłupa
1 kwi 23:37
anybodyhere?: odswiezam
1 kwi 23:42
bart:
1 kwi 23:57
bart: H=sinα*40
d=a√2=cosα*40
masz a i H, wyliczasz objetosc
1 kwi 23:58