W serii 25 znaczków jest 5 uszkodzonych. Losujemy trzy znaczki
LILA: W serii 25 znaczków jest 5 uszkodzonych. Losujemy trzy znaczki. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że dwa są dobre. ?
19 lut 15:49
filatelista:
Zatem mamy 25 znaczków
5 zn. uszkodzonych
20 zn. nieuszkodz. 25!
mocΩ= C253 = ----------- = 23*24*25 / 1*2*3 = 23*4*25 = 2300
3! * 22!
A --- dwa znaczki z pośród trzech wylosowanych są nieuszkodzone
czyli
mocA = C202*C51= 5* ( 19*20)/2 = 50*19 =950
P(A) = 950/ 2300 P(A) = 95/230
to P(A) =19/46
19 lut 16:16