funkcja liniowa
Marek: Witam,
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań z matematyki − funkcja liniowa.
Proszę o sposób rozwiązania + wyjaśnienia, dlaczego powstał taki, a nie inny wynik.
Przepraszam też za "opisowo−graficzną formę równań, ale nie mam zainstalowanego
programu z równaniami.

Zad. 5
Rozwiąż układ równań.
{1/2 x − 1/12 y = 0,25 "ułamek jedna druga iks minus ułamek jedna dwunasta igrek równa się zero
przecinek dwadzieścia pięć setnych".
{ (x − 1)2 = (2 − y)2 "iks minus jeden do potęgi drugiej równa się dwa minus igrek do potęgi
drugiej".
Bardzo proszę Wszystkich o pomoc

Pozdrawiam,

Marek
Trivial:
Nie potrzebny jest żaden program z równaniami.

Instrukcję obsługi masz po lewej.
| | 1 | | 1 | |
(1) |
| x − |
| y = 0.25 |
| | 2 | | 12 | |
(2) (x−1)
2 = (2−y)
2
Równanie (1) mnożymy obustronnie przez 12:
6x − y = 3 → y = 6x−3
Równanie (2) obustronnie pierwiastkujemy:
|x−1| = |2−y|
Łączymy oba równania:
|x−1| = |2−(6x−3)|
|x−1| = |−6x+5|
Z własności wartości bezwzględnej:
x−1 = −6x+5 lub x−1 = 6x−5
7x = 6 5x = 4
| | 36 | | 15 | | 24 | | 9 | |
y = |
| − 3 = |
| . y = |
| − 3 = |
| . |
| | 7 | | 7 | | 5 | | 5 | |
| | 6 | | 15 | | 4 | | 9 | |
Układ równań spełniają pary punktów: ( |
| , |
| ) i ( |
| , |
| ). |
| | 7 | | 7 | | 5 | | 5 | |