matex: na jakie odcinki należy podzielić drut długości 44 m, aby można było ułożyć z nich prostokąt o
największym polu? oblicz to pole.
1 kwi 21:28
R.W.17l: a x,x,y,y
| | 44−2x | |
gdzie y=22−x (bo |
| ) |
| | 2 | |
Robisz z pola funkcję
f(x)=x*y
y=22−x
f(x)=x*(22−x)=−x
2+22x
oblicz wierzchołek, gdyż ze względu na to, że przed x jest minus, parabola idzie w dół, czyli
najwyższy punkt (czyt. największe pole) osiaga wartość w x wierzchołka
1 kwi 21:32
jan: Obw=2a+2b
44=2a+2b
22=a+b
b=22−a
P=a*b
P=a*(22−a)
P=−a²+22a
Największa wartość: q, dla arumentu: p
p=−b/2a=−22/−2=11
q=−Δ/4a
Δ=b²−4ac=484
q=−484/−4=121
Odp.: Należy podzielić drut na odcinki o długości 11cm, aby pole powstalego prostokąta bylo
największe, będzie ono wynosiło 121cm²
1 kwi 21:33
jan: lub łatwiej:
żeby było najwieksze pole, musi to być kwadrat
4a=44m
a=44:4
a=11m
pole=a²=11²=121m²
drut należy podzielić na 4 kawałki po 11 m
1 kwi 21:34
bart: @jan i dupa zimna.. trzeba udowodnic dlaczego

stracilem przez takie cos na probnych
1 kwi 21:39
matex: dziękuje bardzo
1 kwi 21:52