matematykaszkolna.pl
Wyjątkowo poirytowany: rysunekStereo− kur** −metria . Szlag. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny wpisany w okrąg o promieniu r. Kąt między przekątnymi ścian bocznych wychodzącymi z tego samego wierzchołka podstawy jest równy α. Wyznacz objetość graniastosłupa. Rysunek robilem sam. nie gwarantuje ze jest dobrze.
1 kwi 20:51
Ajtek: Wskazówka: Jeżeli Δ prostokątny jest wpisany w koło, to przeciwprostokątna jest jego średnicą.
1 kwi 21:00
Wyjątkowo poirytowany: zaraz zobaczę...
1 kwi 21:04
Wyjątkowo poirytowany: nie wiem...
1 kwi 21:13
Wyjątkowo poirytowany:
1 kwi 21:51
Wyjątkowo poirytowany:
1 kwi 22:03
Wyjątkowo poirytowany: Policzy to ktoś ?
1 kwi 22:15
Mila: niestety nie czuje tych katów ,gdy musiałąm robic zadanie to wycinałam z ziemniaka bryły ,zeby zobaczyć jak to wyglada Srednica =b=2r a2+a2=(2r)2 2a2=4r2 a=2r
1 kwi 22:48
kto: ktos to zrobi?
1 kwi 23:32
anybodyhere?: odswiezam
1 kwi 23:45
anybodyhere?: ref
2 kwi 00:15
Eta: Napisz porządnie treść zadaniaemotka O który kąt chodzi? o kąt między przekątnymi wychodzacymi z wierzcołka ścian prostopadłych ? czy z wierzchołka ścian , które nie są prostopadłe ? bo to jest ważne emotka
2 kwi 00:32
Ajtek: Wiesz Eta, być może i taka jest treść tego zadania, tylko brakuje jakiejs części, np. rozpatrz dwa przypadki emotka. Zgodzisz się ze mną?
2 kwi 01:21
Eta: Oczywiście emotka........ wtedy trzeba rozpatrzyć obydwa przypadki. Dlatego pytałam o treść . emotka
2 kwi 01:30
Ajtek: Moją pierwszą podpowiedź uzależniłem od rysunku (głównie) dopasowując do niego treść. Jaki z tego wniosek wyciągnąłem Nigdy nie ufaj oczętom, nawet swoim emotka.
2 kwi 01:34
Eta: He he ... a poirytowany napisał: "rysunek robiłem sam, nie gwarantuję,że jest dobrze" emotka
2 kwi 01:43
Ajtek: Eta do tego zmierzałem. Natomiast ta druga wersja troszkę by utrudniła sprawę emotka. Tzn. przekątne ścian nie będących prostopadłymi.
2 kwi 01:47
Eta: 2 wersja) ze wzoru cosinusów i też wyjdzie emotka
2 kwi 01:55
Godzio : Pora spaćemotka
2 kwi 01:58
Ajtek: To fakt, natomiast po chwili zastanowienia doszedłem jednak do wniosku, być może mylnego, iż ta tresć z ten rysunek są poprawne. Kąt α zapisujemy jako 2β i później śmigamy z Δ równoramiennego. Wyliczmy przekątną sciany bocznej z trygonometrii, następnie dł. przyprostokatnej z Pitagorasa a później juz łatwo obliczyć objetość emotka. To tak czysto teroretycznie bez rozpisywania.
2 kwi 02:02