funkcje
ania: znajdz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f(x)=x2+x−2 w przedziale<−1,2>
1 kwi 20:46
ceaser I: podpowiedz:. najmniejsza jest w tym przypadku dla wierzchołka paraboli p=−b/2a
a najwieksza dla f(2)
1 kwi 20:57
Ireneusz: Na początku liczysz czy x
w należy do tego przedziału:
| | b | | 1 | |
xw=− |
| => xw=− |
| Punkt należy do przedziału, więc w tym punkcie funkcja przyjmuje |
| | 2a | | 2 | |
| | 9 | |
wartość najmniejszą = |
| . Teraz należy znaleźć wartość największą. Będzie się ona |
| | 4 | |
znajdowała na krańcu przedziału <−1;2>. Więc wyliczasz f(−1) i f(2) => f(−1)=−2 f(2)=4. −2<4,
więc wartością największą jest liczba 4.
1 kwi 21:00