Oblicz objętość ostrosłupa
Anni: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 39 cm, a
podstawa 30cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α = 45. Oblicz
objętość ostrosłupa.
Wyliczyłam wysokość trójkąta w podstawie. h = 36 cm
Nastepnie pole podstawy = 540 cm2.
Nie wiem jak obliczyć wysokość ostrosłupa.
19 lut 15:22
Anni: Wie ktoś jak obliczyć ta wysokość

19 lut 16:41
Eta: Już podaję
19 lut 16:48
bright: musisz wyliczyć ile wynosi promień okręgu opisanego na tym trójkącie (wzoru teraz nie
pamiętam ale chyba (a+b+c)r/2 = a*h (nie jestem pewny)) jak to masz to powstaje Ci
trójkąt prostokątny o kątach przy podstawie 45 stopni. i tam nawet wyjdzie Ci że H
wynosi dokłądnie tyle i ten promień okręgu
19 lut 16:52
Eta: Witam Anni!
Z tego że wszystkie ściany są nachylone do podstawy
pod tym samym kątem wynika,że spodek wysokości tego ostrosłupa
jest jednocześnie środkiem okregu wpisanego w ten trójkat w podstawie
( zpamietaj tę zależność)
czyli trójkąt prostokątny o wymiarach:
H--- wysok. ostr. --- przyprostokatna przeciwległa katowi 45o
r -- okręgu wpis. --- druga przyprost.
jest to zatem trójkat równoramienny ( bo katy po 45o
czyli H= r
ze wzoru na r= 2P /( a +b+c) a, b, c --- dług. boków trójkata
Pole masz juz policzone ( dobrze
czyli r= H= 2*504 / 108 bo 39 +39 +30 = 108
czyli H= 10 cm
podstaw do wzoru na V i oblicz!
19 lut 16:57
Anni: Wielkie dzięki....
19 lut 17:07