matematykaszkolna.pl
Oblicz objętość ostrosłupa Anni: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 39 cm, a podstawa 30cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α = 45. Oblicz objętość ostrosłupa. Wyliczyłam wysokość trójkąta w podstawie. h = 36 cm Nastepnie pole podstawy = 540 cm2. Nie wiem jak obliczyć wysokość ostrosłupa.
19 lut 15:22
Anni: Wie ktoś jak obliczyć ta wysokośćemotikonka
19 lut 16:41
Eta: Już podaję emotikonka
19 lut 16:48
bright: musisz wyliczyć ile wynosi promień okręgu opisanego na tym trójkącie (wzoru teraz nie pamiętam ale chyba (a+b+c)r/2 = a*h (nie jestem pewny)) jak to masz to powstaje Ci trójkąt prostokątny o kątach przy podstawie 45 stopni. i tam nawet wyjdzie Ci że H wynosi dokłądnie tyle i ten promień okręgu emotikonka
19 lut 16:52
Eta: Witam Anni! Z tego że wszystkie ściany są nachylone do podstawy pod tym samym kątem wynika,że spodek wysokości tego ostrosłupa jest jednocześnie środkiem okregu wpisanego w ten trójkat w podstawie ( zpamietaj tę zależność) czyli trójkąt prostokątny o wymiarach: H--- wysok. ostr. --- przyprostokatna przeciwległa katowi 45o r -- okręgu wpis. --- druga przyprost. jest to zatem trójkat równoramienny ( bo katy po 45o czyli H= r ze wzoru na r= 2P /( a +b+c) a, b, c --- dług. boków trójkata Pole masz juz policzone ( dobrze czyli r= H= 2*504 / 108 bo 39 +39 +30 = 108 czyli H= 10 cm podstaw do wzoru na V i oblicz!
19 lut 16:57
Anni: Wielkie dzięki.... emotikonka
19 lut 17:07