Prawdopodobieństwo
paola: W pierwszej loterii jest n losów, w tym dwa wygrywające. W drugiej loterii jest dwa razy
więcej losów, w tym 3 wygrywające. Ania kupiła po jednym losie z każdej loterii. Oblicz,
ile powinno być losów w każdej loterii, aby prawdopodobieństwo zakupienia co najmniej
jednego losu wygrywającego było równe 0,32.
19 lut 15:19
Anni: A - los kupiony na loterii pierwszej jest losem wygrywającym
B - los kupiony na loterii drugiej jest losem wygrywającym
P(A') = n-2/ n
P(B') = 2nn - 3/ 2n
Wiemy, że:
1 - P(A')*P(B') = 32/100
P(A')*P(B') = 68/100
n-2/n * 2n-3/ 2n = 68/100
Co po uproszczeniu daje:
64n2 - 700n + 600 = 0
Pierwiastkami tego równania kwadratowego są 2 liczby:
( n1 = 0.9375 V n2 = 10 ) n ∈N
więc:
n=10
W pierwszej loteri jest 10 losów a w drugiej 20.
19 lut 15:34
Anni: Znalazłam takie zadanie u mnie w zeszycie, ale jest bardzo ogólnie napisane... Może ktoś
cos doda...
19 lut 15:40
Zbyszek vel ~ArturDitu: Anni zrobiłaś to zadanie oczywiście dobrze i wyczerpująco. Twoja odpowiedź zgadza się
również z moim rozwiązaniem. Jedynie mogę pokazać mój tok rozumowania, który niewiele
różni się od Anni. Mianowicie:
P(1)- wygrana w pierwszej loterii = 2/n
P(2)- wygrana w drugiej loterii = 3/2n gdzien "n" to liczba losów w
loterii.
(P(1)*P(2))+(P(1)*P(2'))+(P1')*(P2))=0,32
(3/2n*2/n)+(2/n*(2n-3/2n))+(3/2n*(n-2/n))=0,32
6+4n-6+3n-6=o,64n2
-0,64n2+7n-6=0
Δ=33,64 √Δ=5,8
n1=10
n2=0,9375 n∈N więc n=10
Odp: W pierwszej loterii jest 10 losów, a w drugiej 20.
19 lut 16:03
paola: skąd Zbyszku wziąłeś ten pierwszy wzór?
19 lut 16:06
paola: jak obliczyłeś P(1') i P(2')?
19 lut 16:10
Zbyszek vel ~ArturDitu: P(1) i P(2) są to prawdopodobieństwa wygrania w loterii. P(1') i P(2') są to zdarzenia
odwrotne czyli po prostu prawdopodobieństwo przegrania:
P(1')=1-P(1)=1-2/n=n-2/n
P(2')=1-P(2)=1-3/2n=2n-3/2n
Jeżeli mam na przykład prawdopodobieńśtwo trafienia w totka 10% i to jest moje P(A) to
zdarzenie odwrotne P(A') będzie po prostu:
P(A')=1-P(A)=1-10%=90% (w tym przypadku za jeden można podstawić 100% )
Mam nadzieję, że pomogłem
19 lut 16:16
paola: Zbyszku a skąd wziąłeś ten wzór: (P(1)*P(2))+(P(1)*P(2'))+(P1')*(P2))=0,32

?
21 lut 14:14