proszę o pomoc.. :)
Dośka: Ile farby należy przygotować na pomalowanie belki prostopadłościennej o wymiarach 18 cm, 9 cm,
6,5 m. Jeśli 1 kg farby wystarcza na pomalowanie 8 m kwadratowych powierzchni...
Proszę o pomoc..
1 kwi 20:17
Marek: Wystarczy policzyć pole powierzchni.
6,5 m = 650 cm
P = 2(650*18) + 2(650*9) + 2(18*9) = 2*11 700 + 2*58 50 + 2*162 = 23 400 + 11 700 + 324
= 35 424 cm
2
8 m
2 = 80 000 cm
2
1 kg − 80 000 cm
2
x kg − 35 424 cm
2
| | 35 424 | |
x = |
| = 0,4428 kg |
| | 80 000 | |
odp. Około 0,45 kg farby
1 kwi 20:36
Dośka: Marku...baardzo,bardzo dziękuję...
1 kwi 20:38
jan: P= 2*Pp+Pb
P= 2(18*9)+2(18*650)+2(9*650)
P=324+23400+11700=35424cm2 zamieniamy na m2 to będzie 3,54m2
Potem z proporcji
1kg − 8m2
x − 3,54m2
8x=3,54
x=3,54/8
x=0,44kg
odp. trzeba przygotowac 0,44kg farby
1 kwi 20:38
jan: widze nie potrzebnie sie produkowałem
1 kwi 20:39
Marek: Przynajmniej poćwiczyłeś liczenie, a tego nigdy za wiele
1 kwi 20:42
Dośka: Dziękuję

..
1 kwi 20:46