prawdopodobienstwo
jola12: dziewiecioosobowa grupe ustawiono w sposob losowy w szeregu.oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia
A,ze trzy wybrane osoby beda stały obok siebie.
1 kwi 20:08
Eta:
|Ω|= 9!
A : a b c x x x x x x
x a b c x x x x x
x x a b c x x x x
x x x a b c x x x
x x x x a b c x x
x x x x x a b c x
x x x x x x a b c
trzy osoby
abc można przestawić na 3! sposobów ( będą ze sobą sąsiadować
mozna je tak przemieścić w tym szeregu na 7 sposobów
pozostałe 6 osób ( x x x x x x) na 6! sposobów
z reguły mnozenia mamy:
|A|= 3!*7*6!
| | 3!*7*6! | |
P(A)= |
| =......... dokończ
|
| | 9! | |
1 kwi 20:26