Wykaz ze jest to ciag geometryczny, arytmetyczny.
Koli: 1. Dany jest ciąg (a
n) o wyrazie ogólnym
Uzasadnij, że jest to ciąg arytmetyczny.
2. Wykaż, że ciąg
a
n=5*2
n+1
jest geometryczny.
1 kwi 20:07
1 kwi 20:12
1 kwi 20:13
Koli: mozesz rozwiazac bo wraz mi nie wychodzi
1 kwi 20:38
załamany :( : a co dokładnie Ci nie wychodzi ?
1 kwi 20:39
dero2005:
1)
a
n =
5−2n3
| | 5−2(n+1) | | 3−2n | |
an+1 = |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | |
r = a
n+1 − a
n =
3−2n3 −
5−2n3 = −
23 różnica stała− ciąg arytmetyczny
2)
a
n = 5*2
n+1
a
n+1 = 5*2
n+1+1 = 5*2
n+2
| | an+1 | | 5*2n+2 | |
q = |
| = |
| = 2n+2−n−1 = 21 = 2
|
| | an | | 5*2n+1 | |
iloraz stały− ciąg geometryczny
1 kwi 20:52