ciągi liczbowe 2 zadania
Koli: 1.
| | n+15 | |
Dany jest ciąg an= |
| |
| | n | |
wyznacz wszystkie wyrazy tego ciągu będące liczbami naturalnymi.
2.
Dla jakich wartości z wyrażenia w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny:
7+x, 9+2x, 11+3x.
No nie mogę nić wymyślić a nie daje mi to spokoju
1 kwi 19:08
TOmek:
2. 2(9+2x)=11+3x + 7+x
1 kwi 19:15
TOmek: jak nie wiesz co z czego pisz..
1 kwi 19:15
Eta:
Witam
| | n | | 15 | | 15 | |
1/ an= |
| + |
| = 1+ |
|
|
| | n | | n | | n | |
dzielnikami naturalnymi liczby 15 są: 1,3,5,15
zatem n= {1,3,5,15} => wtedy wyrazy a
n −− będą liczbami naturalnymi
zatem a
1 , a
3, a
5, a
15 −−− sa liczbami naturalnymi
2/ a,b,c −−− tworzą ciąg arytm. => 2b= a+c
to: 2(9+2x)= 7+x +11+3x
rozwiąż to równanie i podaj x=....
1 kwi 19:20
Koli: skad wiesz ze 2b=a+c ?
to jakies wlasnosci ciagu ?
1 kwi 19:25
Koli: no więc Eta skad te twierdzenie ?
1 kwi 19:33
ICSP: średnia ciagu arytmetycznego. Podstawowe twierdzenie z ciągów

.
1 kwi 19:35
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytm
z def. ciągu arytm:
to b−a= c−b =r =>
2b= a+c
1 kwi 19:36
Koli: ICSP to nie srednia ciagu arytmetycznego tylko przeksztalcenie wzoru, dales plame
1 kwi 19:40
Koli: Eta ja robilem podobnie, wraz nie moge wyznaczyc x, mozesz rozwiazac do konca ?
1 kwi 19:47
Eta:
otrzymasz: 18+4x= 18+4x=> 0=0 −−−− równanie tożsamościowe
zatem x€ R
np: x=2 ..... mamy: 9, 13, 17 −−− tworzą ciąg arytm. r= 4
dla x = −3 ...... mamy: 4, 3, 2 −−−− też tworza ciag arytm
itd.............. x€R
1 kwi 19:51
Eta:
Muszę kończyć, bo jest burza z piorunami
1 kwi 19:52