Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym:
a ) a1=100 r=−2 n=50
an=a1+(n−1)*r
a50=100+(50−1)*(−2)
a50=100+49*(−2)
a50=−298
| 4 | ||
b) a1=21 r= − | n=10 | |
| 9 |
| 4 | ||
a10=21+(10−1)*(− | ) | |
| 9 |
| 4 | ||
a10=21+9*(− | ) | |
| 9 |
| 4 | ||
a10=30*(− | ) nie wiem jaki wynik ![]() | |
| 9 |
| 4 | ||
a10=21+(10−1)*(− | ) | |
| 9 |
| 4 | ||
a10=21+9*(− | ) | |
| 9 |
Co prawda w zapisie, a nie w obliczeniach, ale jednak błąd.
W podpunkcie a:
zamiast a10 ma być a50
Przepraszam